fredag

Dagens biffiga

I senaste numret av Forskning och Framsteg- någonting, lyser en intressant rubrik upp omslaget.

ODLAT KÖTT - Snart är det den slaktfria biffen möjlig!

Hmmm. Som om den där biffen inte varit möjlig hur länge som helst. Jag drar mig till minns en tunnelbaneepisod för många år sedan. Spixen och Molander är på väg till en fest. De har en glasslåda fylld av nyss friterade egenlagade sojabiffar, med sig i knät. Molander och Spixen glufsar sojabiffar för fulla muggar. En man i proper kostym på sätet bredvid undrar nyfiket vad det är ungdomarna äter. Molander kniper käft. Men Spixen däremot har aldrig varit särskilt knipig- käftig. Han glor mannen rakt i ansiktet och säger glatt:
"Sojabiffar, här smaka!"

Spixen sträcker uppfodrande ut sin halvätna sojabiff mot mannen i kostym. Molander gör snabbt en överslagskalkyl och estimerar sannolikheten att mannen i kostym skall acceptera smakprovet som mindre än en tusendels promille. Men. Mannen i kostym tar emot Spixens halvätna biff, sätter i sig den och utbrister imponerat:
"Gott!"

Molander var jag mer imponerad av mannen i kostym den gången. Men åter till de där odlade biffarna i Forskning och Framsteg- någonting. Det kan finnas en risk att forskarna inte räknat med en försvårande omständighet. Att odla fram biffen syntetiskt är väl en sak. Men. Det kan finnas ett större problem. När människor hör talas om att man kan livnära sig utan att ha ihjäl en massa djur (ex. sojabiffar) blir det lite jobbigt. Då finns tack och lov det kluriga ARGUMENTET att falla tillbaks på. För om vi börjar äta andra saker än djur, finns det inget behov av nötkreatur i nyttosyfte längre. Och även om man låter de kossor och grisar som råkar tillhöra den kategorin leva klart sina liv, så kommer man inte föda upp nya kossor och grisar i syfte att äta upp dem.

Och är det då inte synd om dessa stackars ofödda djur som aldrig får chansen att leva?

Det är av yttersta vikt att forskarna i det syntetiska biffteamet anställer en filosof i sitt team om deras uppfinning ska kunna bli framgångsrik. Eller möjligtvis en intelligensbefrämjande pedagog.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Det skulle verkligen vara av godo med labbkött... Vilka debattöppningar!

Skulle vara fint om debatten började kretsa kring om/när/hur dödande av djur är rimligt. I nuläget vill människor inte se det som något annat än en given självklarhet.

Ännu intressantare skulle vara om labbköttet blev lika snuskigt billigt, eller t o m ännu billigare, än euroshopperkyckling. Hur skulle folk då reagera? Finns det då någon rimlig anlednning till att köpa euroshopperkyckling istället för labbkött?

/V

Skicka en kommentar